Veilig fietsen door Diemen-Centrum

Door: Cecil Grazette, fractieopvolger van de VVD Diemen

Diemen is onmiskenbaar één van de best bereikbare gemeenten. Toch maak ik mij wel om één punt zorgen waar het gaat om vervoer: de fiets. Juist in een drukke regio als de onze zou fietsen gestimuleerd moeten worden, maar ik vraag me af of dat in Diemen-Centrum voldoende gebeurt.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de hoofdroute door Diemen-Centrum, een route die toch het visitekaartje van onze gemeente zou moeten zijn. Deze route loopt van de Muiderstraatweg, via de Arend Krijtsstraat, het Wilhelminaplantsoen, Prinses Beatrixlaan, Prins Bernhardlaan en eindigt weer op de Muiderstraatweg. Waar er op het eerste deel van deze route genoeg ruimte is voor auto én fiets, wordt de weg vanaf de Prinses Beatrixlaan smaller en is er geen apart fietspad meer. Daar wordt de weg gebruikt door automobilisten en fietsers die tegelijkertijd in beide richtingen rijden en fietsen.

Regelmatig als ik op die weg fiets voel ik mij opgejaagd door ongeduldige automobilisten. Maar het verhaal ken ik ook andersom. Soms als ik die route neem moet ik heel langzaam rijden achter een fietser voordat ik erlangs kan. Daarbij krijg ik het gevoel dat ik de fietser opjaag, terwijl dat helemaal niet mijn bedoeling is. Als het druk is op deze route, bijvoorbeeld in de ochtend voor de scholen beginnen, is het er niet prettig fietsen. Ik maak me hier zorgen over.

Een probleem is dat de oplossing is niet zo makkelijk als een apart fietspad, aangezien de weg er te smal is. Misschien kunnen we op zoek naar een nieuwe fietsroute via de wijk in plaats van over de hoofdroute, of moeten we een stuk eenrichtingsverkeer maken, waardoor er ruimte ontstaat voor een afzonderlijk fietspad. Wat vind jij dat een goede oplossing kan zijn?

 

Cecil Grazette